стаття "Подружжя - це Дар"

Подружжя – це дар

Сотворивши першого чоловіка – Адама, Бог побачив, що «не добре йому бути самому». Він створює із того ж самого тіла – жінку – «поміч, відповідну для нього». Бут 2, 18. Це був перший дарунок для Адама, якого він дуже потребував. Бог творить перше подружжя і благословляє його. Він бачить, що все те, що створив є «дуже добре». Бут. 1, 31.
Подружжя для Бога є добрим і благословенним. Він підносить його понад всі інші створіння, надаючи право давати імена і підпорядковувати їх собі. Крім цього Господь «кладе до ніг» ще один цінний дарунок для подружжя – це продовження роду. Він благословляє плідність словами: «Будьте плідні і множтеся і наповняйте землю». Бут.1,28. Як бачимо, лише у співпраці 3-ьох осіб: чоловіка, жінки і Бога створюється подружжя. І як багато Господь дарує йому!
У день Благовіщення Святий Дух оселився у лоні Діви Марії. Тайна Подружжя є тим таїнственним лоном, в якому замешкує Святий Дух. У шлюбі кожен з подругів сказав один одному і Богові «так», так само як Марія у Благовіщенні. Марія змогла пронести своє «так» через ціле життя, покірно, вповні виконуючи волю Божу. Святе подружжя, яке вповні схиляється перед волею Божою, наслідує Марію. В ньому завжди є місце для повної дії Святого Духа, любові Сина і опіки Отця. В такому подружжі живе і зростає Дитя Ісус. Тому подружжя не є чимось звичайним, обов’язком для більшості, а це своєрідне «воплочення», де Святий Дух сходить і замешкує у лоні сімї. У день Пятидесятниці Святий Дух також зійшов на учнів і на Марію. Він заснував Церкву і зробив Марію Матірю Церкви. Сім’я – це домашня Церква, якою піклується Марія як своїм дитям. Про це навіть говорить подія, яка відбулася на весіллі у Кані Галилейській. Марія першою побачила, здавалось би, незначну проблему подругів – нестачу вина. І саме за Її проханням Ісус перетворює воду на вино. Цим подарунком для подругів Господь вказує, яким важливим є християнське подружжя, де є завжди місце для Бога, і яку важливу роль відіграє Богородиця у ньому як покровителька та опікунка подружнього вогнища.
У християнському подружжі Бог наділяє подругів Своєю ласкою. Чоловік одержує ласку по-християнськи керувати родиною, як Христос керує Св. Церквою. Жінка одержує ласку сумлінно виконувати волю чоловіка й своєю лагідністю та добротою панувати над його серцем. Християнські подруги одержують ласку виховувати дітей для Бога і для неба. Господь у Тайні Подружжя допомагає подругам зносити терпеливо і з користю для душі всі хрести подружнього життя. Він щедро обдаровує всіма необхідними дарами. Запитаймо себе: чи приймаємо гідно ці дари, чи ми вдячні Богу, чи несемо відповідальність за них у щоденному подружньому житті?
У наш час, коли руйнуються християнські подружні цінності, коли не розуміється сутності подружжя як Таїнства, Церква як любляча і турботлива Мати кличе всіх подругів до застанови та відновлення первинної краси подружжя, закликає цінувати дар подружжя. З цією метою при парафіях організовуються зустрічі подружніх пар, засновуються спільноти.
У Самборі на базі Центру Передподружньої Катехизації утворилась спільнота подружніх пар «Кана Галилейська», яка є відкритою не тільки для всіх людей з досвідом подружнього життя чи без нього, а також одиноких людей і молоді, яка ще не стала на сімейний рушничок. Всіх, кому небайдужі християнські цінності сім’ї, кому небайдуже виховання «здорового» християнського покоління, хто хоче збагатитися духовно і нести Христа іншим, знайти друзів із спільними інтересами запрошуємо на зустрічі спільноти, які проходять при церкві Покрова Пресвятої Богородиці кожної 2-ї та 4-ї неділі місяця після Святої Літургії о 12.30 год. в молодіжному класі. Дякуйте Богові завжди за прекрасний дар, який Він вам дарував, - дар подружжя!
Вікторія Марко