жива молитва покаяння

 

о. Онуфрій Репецький

Жива молитва покаяння

Щоденна жива молитва покаяння

 Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Господи, дякуємо Тобі за Твою любов, що Ти ради нас і ради нашого спасіння став людиною.

Дякую Тобі, Господи, за те, що Твоя Любов це є світло наше, мир наш, джерело нашого життя, джерело Живої Води, яка оживляє наші почуття, нашу усмішку, яка оживляє наше бажання жити. Дякую Тобі, Господи.

 Дякую Тобі, Ісусе, за Твою любов, яка проявляється у кожній сестрі, кожному, кого сьогодні Ти мені посилаєш, за Твою любов до нас, що Ти відновлюєш внутрішній світ людини, що Ти повертаєшся в моє серце, що Ти вчиш мене любити, що підносиш мене над образами, над обставинами, за те, що Ти бачиш моє серце, а не мій гріх. Навчи мене любити людину.

Дякую Тобі, Господи. Дякую за те, що Ти вчиш нас через братів і сестер прощати й любити, розуміти інших, що Ти через них показуєш нам нашу впертість, нашу нестриманість, показуєш для того, щоб ми працювали над собою. Дякую Тобі, Господи.

Дякую Тобі, Господи, за твою любов. Ти подарував мені цю красу, спів пташок, землю, природу. За те, що ти даєш мені радість ходити під твоїм небом, за те, що ми відчуваємо Тебе в гармонії природи, за Твою безцінну любов. Дякую Тобі, Господи.

Дякую Тобі, Господи, за сьогоднішній день, за братів і сестер (людей, які зустрічаються протягом дня), через яких показуєш свою любов і велике милосердя до мене, за те, що наповнюєш мене через сестер і братів духом життя. Через них я відчуваю Твою присутність у житті. Дякую Тобі, Господи.

Дякую Тобі, Господи, що Ти ради мене зійшов на землю, що Ти подарував мені це життя, що Ти вибрав мене, розкриваєшся для мене. Не всі Тебе знаходять. Дякую, що Ти вибрав і полюбив мене, шоби спасти і поєднати з Богом через Пресвяту Євхаристію. Дякую Тобі, Господи.

Яку вдячність я Тобі можу виразити за це? Наріканням своїм...?

Що більше я ціную...? що має вартість у моєму житті...?

Прости нас, Господи, за те, що дякуємо умом, а не серцем, розуміємо, а щиро дякувати не вміємо, не вникаємо в те, що Ти нам подарував. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, за те, що ми більше чекаємо вдячності, але дуже мало вдячні. Прости, що дякуємо часто на словах, а не добрими ділами, не життям. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, за те, що чекаємо любові від родичів, знайомих, близьких, а любити не завжди можемо кожного. Чекаємо розуміння від них, а розуміти їх не завжди хочемо. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, що цінуємо більше себе, свої думки, вчинки, і хочемо підтвердження оцінки цих учинків, самого себе в цьому житті. Прости нас за гординю, що хочемо всім подобатись. Прости за те, що маємо очі, а не бачимо людей, тільки бачимо себе, споглядаємо себе, слухаємо себе, хочемо щоб нас бачили. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, за те, що малодушності багато в нас, що мало довіряємо Тобі, а коли не відчуваємо присутності Твоєї, починаємо нарікати. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, що не вміємо прощати, що так часто забуваємо про душу нашого брата і сестри, мало бережемо стан брата, більше цінуємо відносини до нас. Прости, Господи.

Прости нас, Господи, за невдячність через людей, яких Ти нам посилаєш, прости, що не хочемо любити людей, які нам не симпатизують, а чекаємо любові. Що мало молимося за тих, хто нам не цікавий, хто потребує моєї молитви. Прости, Господи.

Прости мене, Господи, за те, що не Ти основа мого життя, не Ти в центрі життя мого, а я в центрі... Прости, Господи.

Прости мене, Господи, за те, що не люблю Слово Боже, а люблю телевізор, тоді моє серце в телевізорі, а не в Євангелії. Телевізор - то світ, а Слово Боже - то Христос. Чи я люблю тоді Христа? Прости, Господи.

Прости мене, Господи, що так часто впадаю в скорботу, смуток. Це отрута для моєї душі. Через що? А все через речі, що нічого не вартують у цьому тлінному світі. Прости, що не можу злопам'ять відпустити і це зло мене розбиває й нищить. За те, що душу не укріпляю, а нищу. Прости, Господи.

Прости мене, Господи, що я не люблю своєї душі, а лише пошану до моїх учинків люблю, що ціную світ, а душу втрачаю, що не люблю душу, а відносини до моєї душі, що хапаюсь за тлінне, а втрачаю вічне, що мало довіряю Тобі, все на себе покладаюсь і через те, страждаю. Прости, Господи.

Прости мене, Господи, що нестриманий, нетерпеливий, невпорядкований, що неуважний на Службі Божій, за формальну молитву, за лінивство духовне, за оправдання своїх гріхів, за шанування своєї слави, а не Твоєї. Прости, Господи.

Прости мене, Господи, що не вмію до кінця тримати Духа Твого, ходити в Дусі Твоєму. Прости, Господи, за фантазії, за те, що живу майбутнім, а не теперішньою, сьогоднішньою хвилиною, яка є найдорожчою, тому що Ти, Господи, є в ній. Що тримаюсь за образу, а не за вдячність, ще не стою перед совістю своєю, що мало молюся за родичів, знайомих, померлі душі, що не маю дисципліни в нутрі себе, за лінивство, що оправдовую гріх свій, що не можу прийняти життя, яке Ти даєш мені, Господи. Прости мені, Господи.

Дай сили, Господи, розуміти Твою волю, пізнавати її і виконувати, дай сили славити Тебе, а не шукати слави своєї, дай сили перестати боятись людей, не бути залежним від людських думок до себе, бо інакше волі Твоєї, Господи, мені ніколи не виконати, ніколи не знайти тоді слави Твоєї. Дай сили, Господи.

Дай сили, Господи, бути вільним, цінити свободу, дай сили любити, а не чекати любові, дай сили розуміти, а не чекати розуміння, дай сили прощати ради Тебе, ради волі Твоєї, ради слави Твоєї, як Ти прощаєш нас кожну хвилину, дай, Господи, мудрості правильно реагувати на речі. Дай сили, Господи.

Дай сили, Господи, приймати кожну людину як образ Твій. Полюбити людину - це навчитись любити Бога. Дай, Господи, кожного ранку, щоб Ти цей образ відновлював у кожному з нас, дай сили більше молитися за віднову образа в кожній душі. Дай сили, Господи.

Дай сили, Господи, частіше задивлятися на небо, правду казати собі, не нарікати, не осуджувати, боротися з гнівом, частіше Слово Твоє читати, Господи. Дай сили, Господи.

Господи, будь Серцем мого серця, Умом мого ума, Силою моєї сили, Совістю моєї совісті.

 Дай сили, Господи, прощати ради тебе, пам'ятати про тих, про яких мало хто пам'ятає, дай сили молитись за тих, за яких мало хто молиться, дай сили робити добро там, де його так мало є, дай сили нести світло Твоє туди, де нема світла, дай сили нести милосердя там, де його мало, нести віру туди, де сумніваються, дай силу нести силу туди, де слабнуть люди, дай силу бути любов'ю Твоєю від лобові Твоєї, дай силу бути світлом Твоїм від світла Твого, дай силу бути миром Твоїм від миру Твого. Дай сили, Господи.

Дай сили Духа Твого, Господи, сили Твоєї, дарувати присутнім, щоб ніхто не пішов духовно голодним від мене з групи, спільноти, щоб кожна людина відчула Тебе через мене. Дай сили думати про кожного, дарувати свій час, себе для інших. Дай сили, Господи.

Дай мені сили, Господи, хоч трохи Тебе любити, відповідати Тобі за любов Твою.

Дякую Тобі, Господи, за кожне дихання моє сьогодні, за кожну зустріч, що Ти дав мені, за дар любити, бачити інших, за Твою любов до мене, що Ти ради мене Воскрес, ради мене робиш чуда.

Дякую Тобі, Господи.

Помилуй мене, Боже,.

 

font-size: medium; font-family: 'times new roman', 'times';